Gondoljuk át még egyszer!

Gondoljuk át még egyszer!

Az "Információtömörítő algoritmusok a gondolkozás során" morális tanulsága

2018. február 17. - Edmonton2

 Az "Információtömörítő algoritmusok a gondolkozás során" című, ezt megelőző poszt folytatása

Ha egy személyt akarunk leírni, szintén néhány, számunkra fontos tulajdonságával kezdjük, nem tudjuk leírni teljes mértékben (behaviourista szemszögből az volna a teljes leírás, ha felírnánk bármely lehetséges, őt érő ingert, és megadnánk az arra adott reakcióját). Ilyen, fontos tulajdonságok lehetnek, hogy mennyire introvertált, hogy mennyire konfliktuskerülő, mennyire ítélkező, mennyire fél az új helyzetektől, stb... Vagy a politikai nézeteit megpróbálhatjuk leírni úgy, hogy megadjuk, mennyire konzervatív, mennyire nacionalista, mennyire liberális, mennyire szocialisztikus (elhelyezzük ezeken a tengelyeken). Vagy, még ennél is tömörebb koordinátarendszert alkalmazunk, amikor a baloldali-jobboldali skálán akarjuk elhelyezni. Pedig valójában csak úgy határozhatnánk meg teljes mértékben a politikai személyiségét, hogy bármely, releváns politikával összefüggő kérdésre megadjuk a válaszát. Így tehát minél kevesebb koordináta tengelyt alkalmazunk (az összes releváns kérdés esetén ez a szám közel végtelen, a konzervatív, nacionalista... leírás esetén négy, a bal-jobb esetben csak egy), annál inkább figyelmen kívül hagyjuk a személyiségének kisebb skálájú jellegzetességeit, ezeket "hibának": véletlen vonásoknak tekintjük, elhanyagoljuk ezeket a nagy egyszerűsítés során, úgy, ahogyan az előző poszt első bekezdésében a dekonvolúcióval kapcsolatban említettem. Így lesz valakiből egyszerűen "kommunista", vagy "balos", vagy "magának való gyerek".

Nagyban függ tehát a világképünk attól, hogy milyen koordináta-rendszereket alkalmazunk az objektumok leírására: minél több a tulajdonság, tehát a koordináta-tengely, amit használunk, amit rávetítünk a tárgyakra, annál pontosabb leírásra vagyunk képesek. A vektorok adott koordináta szerinti értékét úgy kapjuk meg, hogy a vizsgált koordináta-tengelyre vetítjük azt. Így vetítjük saját belső képeinket (gondoljunk a pszichoanalízisre!), a gonosz kommunistát, a bölcs öregembert, az asztalt, a lámpát, a füzetet, a laptopot, stb... a körülöttünk levő objektumokra, és kíséreljük meg azokat a saját belső képeink segítségével leírni. Pedig egy koordináta-rendszer, tehát a saját belső képeink, amelyek egy korban alkalmasak volt arra, hogy teljesítsék feladatukat, elavulhatnak. Vagy alapulhattak eleve hibás feltételezéseken. Lehetnek generációkon keresztül alkalmazott rossz beidegződések eredményei. Egyszóval lehetnek helytelenek, tehát alkalmatlanok az objektum leírására. A teljes, a politikáról szóló közbeszédet is képes teljesen ellaposítani ez a fajta leegyszerűsítés.

A koordináta-tengelyek számának növelésével pontosabb leírást kaphatunk. Például az első, számsoros példában, ha bevezetek egy minta2-t (egy új koordináta-tengelyt), amit a 0,002; 0,001; -0,003; 0,003; -0,001; -0,001 számsorként adok meg, a minta1 és a minta2 segítségével "szorzásokkal és összeadásokkal" (lineáris kombinációval) már teljesen le tudom írni a 1,002; 4,001; 5,997; 5,003; 2,999; 0,999 számsort. ekkor a kis eltéréseket nem hibának, hanem releváns információnak tekintem.Vagy egy városban leírhatom - mert fontos lehet nekem (például azért, mert ott szállok meg) - egy jellegtelen panelház helyzetét, egy személyben fontos lehet, hogy mit gondol a mai újságban megjelenő, lényegtelen cikkről. Az előző bekezdésben leírt, rosszul megválasztott koordináta-rendszer pedig azt eredményezi, hogy túlságosan sok információt leszünk kénytelenek elhanyagolni. 

A koordináta-rendszer, amit alkalmazunk, amelyben elhelyezzük, megítéljük a körülöttünk lévő dolgokat, nagyban meghatároz minket, nehezíti a kommunikációt, az egymás iránti empátiát, ha túlságosan elhamarkodottan ítélkezünk. Talán a hirtelen ítélkezéssel kapcsolatos negatív tapasztalatok is hatottak Tóth Árpádra, amikor a Lélektől lélekig című versét írta. Maga a tulajdonságokra bontás hasznos, mert  az így létrejövő koordináta-rendszer alkalmasabb az objektum leírására, mint a teljes leírást lehetővé tevő rendszer, de érdemes vigyázni vele: nehogy elvesszünk a részletekben, vagy túl sok részletet hanyagoljunk el!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondoljukatmegegyszer.blog.hu/api/trackback/id/tr5413675876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása